Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, rzadko przyrządzany w pozostałych rejonach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Kwaszonki słyną ze swoich aspektów prozdrowotnych Historycy uznali, […]

Czytaj dalej

Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, ponieważ kwaszone warzywa są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem bądź z innymi przyprawami Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie […]

Czytaj dalej

Kilka słów o zamiennikach kapsułek do Nespresso

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli zdobywały kolejnych miłośników. Dzisiaj jest to marka rozpoznawalna na całym świecie, a ekspresy z tym systemem wykonuje wiele renomowanych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? Postanawiając […]

Czytaj dalej

Czym jest food pairing?

Choć jesteśmy przyzwyczajeni do konkretnych połączeń aromatów, nie oznacza to, iż łączenie ze sobą potraw, które na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, nie może przynieść interesujących i, co ważne, pysznych wyników. Dowiadujemy się o tym coraz częściej. Silny wpływ na nasz zmysł smaku miało niewątpliwie otworzenie się na inne tradycje kulinarne i […]

Czytaj dalej

Dalgona coffee – kawa i deser w jednym

Dalgona coffee to obecnie jeden z najbardziej rozpoznawalnych napojów w mediach społecznościowych. Ponieważ łączy w sobie zalety kawy i deseru kawowego, jest świetnym rozwiązaniem na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny relaks. Dowiedz się, czym dokładnie jest i jak przygotować dalgona coffee. Czym jest i skąd pochodzi dalgona coffee? Dalgona coffee to słodki napój kawowo-mleczny, podawany […]

Czytaj dalej

Szukasz ekologicznych przetworów? Wybierz żywność z certyfikatami

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX w., artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć następstwa dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają […]

Czytaj dalej

Czego nauczysz się na kursie kulinarnym?

Uczestnictwo w warsztacie kulinarnym to prosta droga do zdobycia dodatkowych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, poznanie tajników rozmaitych receptur oraz odpowiednich praktyk produkcyjnych. Do kogo kierowana jest oferta? Dlaczego warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla pasjonatów Kunsztu w gotowaniu nie osiąga się w krótkim czasie – mistrz kulinarny […]

Czytaj dalej

Kurs gotowania dla dzieci pod okiem zawodowego szefa kuchni

Dzieci kochają pomagać nam w kuchni – wybierać i podawać składniki czy dekorować ciastka. Chciałabyś rozwijać zapał kulinarny Twojego malucha? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Tutaj dowiesz się, czego dotyczą takie lekcje. Atuty kursu gotowania dla dzieci Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla pociech w wieku od 6-10 lat. W trakcie warsztatów […]

Czytaj dalej

Jak zrobić sok z aloesu na poprawę odporności?

Zima to okres wzmożonych zachorowań na infekcje grypopodobne i przeziębienie. By temu zapobiec, warto sięgnąć po naturalne metody, np. sok z aloesu. Do zrobienia soku potrzebne są świeże liście aloesu – bez względu na porę i temperaturę za oknem są one dostępne przez okrągły rok. Aloes jest sukulentem liściowym, liście są bogatym źródłem soku – […]

Czytaj dalej

Na kursie gotowania zdobędziesz nowe umiejętności kulinarne

Samodzielne przygotowanie potraw we własnym domu ma wiele zalet. Główną z nich jest zwłaszcza zmniejszenie kosztów – spożywanie potraw w domu jest w większości wypadków znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z usług restauracji. Nie bez znaczenia jest także radość wynikająca z przyrządzenia dania osobiście – zwłaszcza, gdy dzielimy się nim z przyjaciółmi czy domownikami. Nie […]

Czytaj dalej