Potrzebujesz żywności ekologicznej? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się na początku XX w., artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać przeróżnymi związkami wydłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale razem z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć następstwa dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz chętniej szukają oni wyrobów wykonanych z żywności nieprzetworzonej.
Eko żywność – rośliny hodowane według wszystkich zasad rolnictwa ekologicznego
Aby dany wyrób trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł zwać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność eko oraz przetwory z niej sporządzone muszą posiadać konkretne certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego laboratoria. Nadrzędnym jednak przymiotem spożywczych artykułów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia owoce i warzywa uprawiano według kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z syntetycznych środków ochrony roślin ani nawozów, które mogłyby negatywnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy powodują zasolenie gleby bądź zatruwają wody gruntowe, a natryski upraw chemicznymi pestycydami nieraz są powodem obumierania pożytecznych owadów. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że warzywa oraz owoce mają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych substancji przeniknie do organizmu ich konsumentów.
Jak musi być znakowana zdrowa żywność?
Przetwory ekologiczne są poddawane stałemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym również w czasie transportu oraz magazynowania. Co kluczowe, gdy przetwór spełnia warunki, jego wytwórca obok standardowych informacji m.in. o kaloryczności, temperaturze przechowywania, masie netto, miejscu produkcji ingredientów oraz dacie trwałości, musi dodatkowo koniecznie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego ten artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc listek ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Wypatrując ekologicznych przetworów powinno się więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o otrzymanych certyfikatach.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]