Chcesz kupić ogórki kiszone? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, ponieważ kwaszone warzywa są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.
Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem bądź z innymi przyprawami
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków lub drewnianych beczułek, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Później zostawia się je na minimum dwa tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to tzw. ogórki „małosolne”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz czosnek, jednakże smak kwaszonych ogórków można podkręcić także różnymi przyprawami, np. cząstkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki czy ziarnami pieprzu. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, żeby osobiście przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą lub spiżarką, w której może przetrzymywać żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach albo w woreczkach foliowych, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Czy powinno się jeść ogórki kwaszone?
Od setek lat panuje przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, bo wraz z kiszonkami spożywamy pomocne kultury bakterii, które dobrze oddziałują na florę jelit oraz redukują ich pH, wspierając tym samym procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B oraz sporo składników odżywczych ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, nie warto wyrzucać jej po zjedzeniu kwaszonek, tylko ją wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kwaszenia składniki odżywcze przedostają się po trosze do soku. Trzeba jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]